Deze website is deel van www.bruggelokaal.be.

UDL Daguitstappen en Wandelingen

Als gevolg van de recente evolutie van het coronavirus heeft het bestuur van UDL-Brugge vzw besloten om de daguitstappen te annuleren. (12 maart 2020).

Daguitstappen 2019-2020

1. Kortrijk

Kortrijk: hart van de Leiestreek, vlascentrum met wereldfaam, cultuurleverancier, stad van creatie en design en nog veel meer.
W
e beginnen onze daguitstap met een bezoek aan GROOTMOEDERS KOFFIE in Gullegem. Sinds 1935 wordt Grootmoeders koffie door de familie Hanssens op ambachtelijke wijze gebrand. De erkenning als ‘Streek-product van de Leiestreek’ staat garant voor authenti-citeit, zachte smaak en lichtverteerbaarheid. Het bezoek aan de koffiebranderij en het koffiebelevingscentrum ronden we af met een koffiedegustatie met croissant.

Daarna staat een bezoek aan TEXTURE op het pro-gramma. Texture is het moderne museum over Leie en vlas en vertelt over de linnen- en vlasnijverheid in de omgeving van Kortrijk. 

Een verhaal met sterke wortels, dat getuigt van straf vakmanschap en ondernemingszin, van gedurfde inno-vatie en wendbaarheid. Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel en linnen speelt daarin een glansrol. Naast de landbouwers-vlasteler zijn er van-daag, hoofdzakelijk in West-Vlaanderen, nog een 50-tal vlasverwerkende ondernemingen actief. Deze familie-bedrijven transformeren, op basis van een unieke knowhow, de vlasplant tot bruikbare vezels als grondstof voor linnen en een brede waaier van industriële producten. Daaronder zijn er ook steeds meer inno-vatieve toepassingen.

In Kuurne voorzien we een 3-gangenlunch en is er tijd om samen te genieten.

In de namiddag maken we een geleide wandeling door het HISTORISCHE CENTRUM van KORTRIJK. We bezoeken  het stadhuis met  de fraaie oude raad- en schepenzaal, het belfort en de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

De gids neemt ons ook mee naar het unieke Sint-Elisabethbegijnhof uit 1238. De site telt een veertigtal barokke huisjes en staat op de UNESCO – Wereld-erfgoedlijst.

Wanneer?  Donderdag 19 maart 2020.

Vertrek? Om 7.30 uur aan Randparking Magdalena, Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 18.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijven van  78 op rekening van UDL-Brugge met vermelding:

KOR644       Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) …

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, koffiedegustatie met croissant, gezamenlijke 3-gangenlunch inclusief aperitief, dranken, nagerecht en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: Lut Stevens tel. 0499 99 89 34  lutstevens52@gmail.co

 
 

 

 

2. Brussel: 
Atomium en het kerkhof van Laken  
'VOLGEBOEKT (9-1-2020)'

Het Atomium is als nationaal monument één van de grootste toeristische trekpleisters van Brussel. Dit unieke staaltje architectuur voor de wereldtentoonstelling van Brussel (Expo ‘58) blaast iets meer dan 60 kaarsjes uit. Het Atomium symboliseert een ijzerkristal tot 165 miljard keer uitvergroot. Die voorstelling kadert in de macht en de kracht van de atoomenergie die in de jaren 1950 in volle ontwikkeling was.

Het Atomium is nu ook een kunstencentrum. Ter gelegenheid van de 450ste verjaardag van het overlijden van Pieter Bruegel de Oude  is er een meeslepende en interactieve tentoonstelling over deze renaissance schilder. De expo Bruegel toont zowel bekende als onverwachte facetten van zijn werk en persoonlijkheid. Dankzij grote reproducties van zijn werken kijken we tot in het hart van de Bruegeliaanse wereld.

In de voormiddag krijgen we een begeleide rondleiding in het Atomium en zijn tentoonstellingen.

In de Brasserie du Heysel voorzien we een 3-gangen-lunch en is er tijd om eens rustig te keuvelen.

Nadien bezoeken we het kerkhof van Laken. In de 19de eeuw kende Brussel een grote bevolkingsgroei. Dat veroorzaakte op de verschillende begraafplaatsen over-bevolking. In de jaren 1870 gaf burgemeester Emile Bockstael daarom de opdracht om een ondergrondse grafgalerij van 31m lang te bouwen. Nadien volgden er nog meer en kregen we zo een vertakt ondergronds stelsel van gangen en nissen. Door waterinsijpeling en verval werden ze in 1980 gesloten. Gelukkig volgde recent een 5  jaar durende restauratie die in 2017 klaar was. Het is echt de moeite waard om nu eens een kijkje te nemen in deze ondergrondse dodenstad.

Naast deze begraafplaats heb je de Onze-Lieve-Vrouwe-kerk met zijn Koninklijke Crypte. Deze crypte is de begraafplaats van alle regerende Belgische vorsten. Ook andere leden van de koninklijke familie liggen er begra-ven, zoals bv. Koningin Astrid en Fabiola.

Wanneer?  Donderdag 16 april 2020.

Vertrek? Om 7.30 uur aan Randparking Magdalena, Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 81 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

BRS645     Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) ...

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, kort ontbijt bij aankomst, gezamenlijke lunch inclusief aperitief, dranken, nagerecht en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: Pol Dumon, tel. 0496 28 63 76,  pol.dumon@gmail.com

 

 

 

3. Noord Frankrijk:  'VOLGEBOEKT 20-12-2019'
CASSEL, lievelingsdorp, le Village préféré des Français

Het succes van vorig jaar heeft ons aangezet om met kanunnik Jan Tilleman andere markante plekjes in Noord-Frankrijk te doorkruisen.

We starten de dag over de schreve met een koffiestop in ‘De Vierpot’ in Boeschepe. Dan trekken we via Eecke (Klokhuis van 1661) naar Caestre. We bezoeken er de ‘Kapel van de drie Maagden’ (1475). Er zijn in Caestre ook nog enkele sporen van de Orde van Malta.

Daarna begeven we ons naar het hoogste punt in het noorden van Frankrijk: Cassel (176 m). Door zijn hoge ligging biedt Cassel uitstekende vergezichten op het omliggende land. Cassel heeft daardoor steeds een grote aantrekkingskracht uitgeoefend op de mens. Door zijn uitstekende strategische ligging als wegenknooppunt en vesting, werd Cassel één van de felst bevochten plaatsen van de Nederlanden. Het werd een 20-tal maal belegerd. Door de  derde slag bij Cassel in 1677 of de slag aan de Penebeek werd deze regio definitief gevoegd bij Frankrijk. Dit werd later bezegeld door het Verdrag van Nijmegen (1678) en de Vrede van Utrecht (1713).

We maken in Cassel een wandeling van de Grote Markt (Landshuys en stadhuis) naar de gotische hallenkerk van
Onze-Lieve-Vrouw. Via de voormalige Jezuïetenkerk trekken we naar de heuveltop met het monument van de drie veldslagen, de Casteel-Meule en het ruiterstandbeeld van Foch.

Deze ochtendwandeling brengt ons naar het herenhuis de Schoebeque, waar we kunnen genieten van de Franse keuken. In dit prachtig kader met panoramisch terras genieten we eens te meer van de regio. Een ideale plaats voor een plezante babbel.

In de namiddag halen we een frisse neus  in de ‘Tuinen van de Recollettenberg’. We zullen er genieten van de prachtige lentekleuren zowel van de wilde bloemen als van de gekweekte soorten. Onder leiding van twee Nederlandstalige gidsen bezoeken we deze nummer 1 onder de tuinen in Frankrijk. De gezellige cafetaria met mooi zonnig terras biedt veel lokaal lekkers (voor wie het in de namiddag wat kalmer aan wil doen, maar deze consumpties zijn niet inbegrepen).

Wanneer?  Donderdag 14 mei 2020.

Vertrek?  Om 7.30 uur aan Randparking Magdalena, Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 72 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:


CAS646       Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) ...

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, kort ontbijt bij aankomst, gezamenlijke lunch inclusief aperitief, dranken, nagerecht en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid:Pol Dumon, tel. 0496 28 63 76,

pol.dumon@gmail.com

 
 
 

Als gevolg van de verdere evolutie van het coronavirus heeft het bestuur van UDL-Brugge vzw besloten om de THEMAWANDELINGEN te annuleren.

(28 maart 2020).

 

Themawandelingen 2019-2020

1. Ambtswoning van de gouverneur in Brugge
'VOLGEBOEKT 17-12-2019'

De residentie van de gouverneur van West-Vlaanderen, Carl Decaluwé, ligt op de Burg in het centrum van Brugge. Tot 1794 gebruikten de Brugse bisschoppen dit laatmiddeleeuwse pand als residentie. Begin 1800 werd het naar Franse smaak omgebouwd en heringericht voor de prefecten. Sinds 1815 is het de fraaie gouverneurs-residentie. 

Het schitterende interieur bleef zeer goed bewaard en vormt een stijlvol geheel met de woning. Sinds enkele jaren wordt kamer na kamer gerestaureerd en in de oorspronkelijke staat hersteld. De restauratie van het meubilair gebeurt in samenwerking met het technisch onderwijs.

Wanneer? Donderdag 23 april 2020.

Samenkomst?  Om 9.45 uur op de Burg aan het beeld 

‘De geliefden’. De rondleiding vindt dus plaats in de voormiddag!

Inschrijven?

Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

GOU647    Lid (nr.) … (Voornaam en Naam) …

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

 

 

 
 

2. Orthodoxe kerk in Brugge

Wij brengen een bezoek aan de kerk van de orthodoxe parochie van de Heiligen Konstantijn en Helena in de Ezelstraat in Brugge, de vroegere Sint-Jooskapel.

De orthodoxe parochie van Brugge zal volgend jaar haar 25ste verjaardag vieren en is al een gevestigde waarde geworden in de stad Brugge. Toch is het voor velen nog een onbekende plaats en weten wij meestal maar weinig af over de orthodoxe kerk. 

De rector van deze parochie, Vader Bernard Peckstadt, zal ons een uiteenzetting geven over de historiek en situering van de orthodoxe kerk gevolgd door een rondleiding in de kerk. Deze prachtige met fresco’s geschilderde kerk werd eind 2007 in gebruik genomen.

Tenslotte zal hij ons nog wat toelichten over de specifieke gebruiken in de orthodoxe kerk en ons vertellen uit het leven van de parochie. 

Op het einde kan men nog vragen stellen en is er een ontmoetingsgelegenheid met een koffie in de parochiezaal.

Wanneer? Dinsdag 5 mei 2020.

Samenkomst?  Om 14.30 uur aan de orthodoxe kerk, Ezelstraat 85, Brugge.

Inschrijven?

Door overschrijving van € 6koffie inbegrepenop de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

ORT648    Lid (nr.) … (Voornaam en Naam) …

Verantwoordelijk bestuurslid:  Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

 
 

 

3. Kasteel van Loppem
'VOLGEBOEKT 3-1-2020'

Het neogotische kasteel van Loppem is gebouwd tussen 1858 en 1862 door het echtpaar baron Charles van Caloen - gravin Savina de Gourcy Serainchamps. 

Het kasteel bezit schilderijen van de leden van de familie van Caloen, waaronder een exemplaar van Louis de Potter de Droogenwalle, van bijzonder belang in het kader van het 200-jarig bestaan van België.

Het kasteel bezit schilderijen van de leden van de familie van Caloen, waaronder een exemplaar van Louis de Potter de Droogenwalle, van bijzonder belang in het kader van het 200-jarig bestaan van België.

Het kasteel van Loppem was op het einde van de Eerste Wereldoorlog ook een plaats waar Belgische geschiedenis geschreven is. Het verblijf van koning Albert I en de koninklijke familie en de besprekingen die er gevoerd werden zijn bepalend geweest voor de toenmalige verdere Belgische politiek.

De kunstverzameling, op de eerste verdieping, is een realisatie van de jongste telgen van de familie van Caloen.

We bezoeken het kasteel en aansluitend ook het park, met de karakteristieken van een Engelse landschapstuin.

Wanneer? Donderdag 28 mei 2020.

Samenkomst?  Om 14.30 uur aan het restaurant Ten Voute, bij het kasteel. 

Lijnbus 72 aan het station Brugge, om het halfuur (13.12 u. of 13.42 u.)

Inschrijven?

Door overschrijving van € 8, toegang kasteel inbegrepenop de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

LOP649    Lid (nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

 
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Themawandelingen 2018-2019


1. Het park van het kasteeldomein Gruuthuse in Oostkamp.                                                    VOLGEBOEKT

Galbert van Brugge maakt in zijn dagboek over de moord op Karel de Goede (1127) gewag van het huis van de hoge amman in het dorp Oostkamp, dat door de troepen van Willem Clito belegerd wordt. Het is een huis dat goed versterkt is door grachten en omheiningen. Een rivier beschermt het aan de oostkant. Dit is de eerste ver-melding van het toekomstig kasteeldomein.
Lodewijk van Gruuthuse koopt deze site in 1454 en bouwt er, rond 1470, een kasteel. In de winter verblijft hij in zijn stadsresidentie aan de O.L.V.-kerk in Brugge.
Charles d’Ursel doet een beroep op de Franse landschap-sarchitect René Duchêne (1841-1901) en zijn zoon Achilles (1866-1947) om uit het niets een Franse formele tuin en een Engelse landschapstuin te realiseren.
Het kasteel is nog altijd eigendom van de familie d’Ursel.
Terwijl de gids vertelt over de geschiedenis van het kasteel, wandelen we doorheen de tuinen.

Wanneer? Dinsdag 7 mei 2019.

Samenkomst?  Om 14.30 uur aan de ingang van het kasteel.
Lijnbus 20 Brugge – Oostkamp met halte ‘De Post’ op de ring rond Oostkamp, dan 300 meter wandelen.

Aangepast schoeisel is van groot belang bij nat weer.

Inschrijven? 
Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

GRU630    Lid (nr.) … (Voornaam en Naam) …

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96
 

 
 
2. ‘Met bequaemen spoed de zieken tegemoet’                             VOLGEBOEKT
 
Het poortgebouw van de viaduct ‘Zonnekemeers’ is onlos-makelijk verbonden met de beroemde Brugse chirurg Joseph Sebrechts (1885-1948) en de opkomst van de moderne chirurgie.
Eind 19de eeuw vestigen de Zusters van Liefde zich in het spiksplinternieuwe Sint-Antoniushospice vlakbij het Minnewater, waar zieke behoeftige vrouwen worden verzorgd.
In 1909 vestigt dokter Sebrechts zich in Brugge en in 1932 wordt hij hoofdgeneesheer chirurgie in het Sint-Janshospitaal. Intussen breidt de afdeling chirurgie in ijltempo uit zodat er bijkomende ruimte nodig is. 
In de crisisjaren 30 wordt wegens besparingen een nieuwbouw niet toegestaan, waardoor dr. Sebrechts het bestaande gasthuis Sint-Antonius als alternatief kiest. 
Hij eist echter wel een snelle en directe verbinding met het Sint-Janshospitaal. 
Onze wandeling verloopt langs deze weg.
Het gasthuis wordt in 1935 een annex van het Sint-Janshospitaal en omgedoopt naar Minnewaterkliniek. 
De verpleging van de patiënten wordt toevertrouwd aan de zusters van Sint-Jan. 
 
Wanneer?  Dinsdag 21 mei 2019.
Samenkomst?  Om 14.30 uur aan de uitgang van parking Oud Sint-Jan, kant Zonnekemeers.
 
Inschrijven? 
Door overschrijving van € 7 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 
 
ZIE631    Lid (nr.) …   (Voornaam en Naam) …

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96
3. De Sint-Salvatorskathedraal in Brugge.                     VOLGEBOEKT
 
Na 30 jaar restauratiewerken zijn alle steigers wegge-nomen.
De eerste ingrepen dateren van 1987. 
Er werd gestart met de instandhoudings- en stabiliteits-werken van de toren, daarna de daken, het transept en de transkapellen.
In 2010 startte de restauratie van het interieur. 
Een tijdelijk orgel werd in het noordelijk transept gezet waarop tijdens de zomermaanden prachtige concerten werden georganiseerd door I. Michiels, al dan niet met een buitenlandse organist.
De kathedraal herbergt veel kunst, maar is geen museum. De vroegere duistere kerk baadt nu in een helder licht. 
Het meest indrukwekkend zijn de glasramen van de twee kruisbeuken, werk van Henri Dobbelaere. 
Glasramen, wapenschilden van Brugge, Vlaanderen en België zijn bovenaan te bewonderen. 
Talrijke kunstwerken brengen ons in contact met de bijbel en de geschiedenis van de kerk. 
E.H. Jan Tilleman zal onze gids zijn en ons laten genieten van de pracht en de rijkdom van de kathedraal. 
 
Wanneer? Donderdag 6 juni 2019.
Samenkomst? Om 14.30 uur aan de zijingang van de kathedraal.
Inschrijven? 
Door overschrijving van € 6 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 
SAL632    Lid (nr.) …    (Voornaam en Naam) …
Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

UDL Daguitstappen 2019

1. Noord-Frankrijk: Saint-Omer          VOLGEBOEKT
    en de moerassen van Clairmarais

We zijn zeer verheugd dat deze uitstap naar markante plekjes in Noord-Frankrijk wordt begeleid door kanunnik Jan Tilleman, een vlotte spreker en kenner van Noord-Frankrijk.

We bezoeken in de voormiddag Saint-Omer. De stad Sint-Omaars is ontstaan op de grens van de graaf-schappen Vlaanderen en Artesië met de oprichting van de abdij van Sint-Bertinus, één der grootste centra van de kerkelijke kunst en cultuur in de voormalige Nederlanden. Vandaag domineert de toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek de stad. Deze kapittelkerk getuigt van een tiental bouwfases tussen 1200 en 1525. De ‘Grote God van Terwanen’, een 13deeeuwse beeldengroep, werd in 1553 als oorlogsbuit naar de kerk gebracht. Blikvangers zijn ook het orgel, de praalgraven, de epitafen, het portaal met het laatste oordeel, … Het straatbeeld van Sint-Omaars verwijst naar de Vlaamse architectuur. Vanaf 1722 kwam er hierin verandering door nieuwe steden-bouwkundige voorschriften. Zo vertonen enkele huizen in het fronton het wapenschild van de eigenaar.

In Saint-Omer voorzien we een lekker middagmaal en is er tijd om eens rustig te keuvelen.

Na de middag trekken we naar Clairmarais. De moerassen van Clairmarais worden doorsneden door 60 km bevaarbare ‘Watergangs’. In het centrum stond de abdij ‘Notre Dame de Clairmarais’, opgericht in 1140. Vandaag kunnen we nog steeds de abdijhoeve uit 1676 bewonderen. Dat doen we en een rondvaart op de ‘watergangs’is ook geboekt.

Wanneer?  Donderdag 21 maart 2019.

Vertrek?Om 7.30 uuraan Randparking Magdalena,       
Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 
8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijven van € 72
op rekening van UDL-Brugge met vermelding :

FR627       Lid(nr.) …     (Naam en Voornaam) …

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, kort ontbijt bij aankomst, gezamenlijke lunch inclusief aperitief, dranken, nagerecht en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: Pol Dumon, tel. 0496 28 63, pol.dumon@gmail.

 

 

2. Brussel: Europawijk en Huis van de Europese Geschiedenis.                                     VOLGEBOEKT

Na de Belgische onafhankelijkheid (1830) werd de mooie Leopoldswijk aangelegd voor de adel en de hoge burgerij. De statige herenhuizen, de sierlijke plantsoenen en de pleinen, zoals de Frère-Orban- en de Meeussquare, bleven gedurende honderd jaar intact. De Tweede Wereldoorlog heeft de buurt een eerste keer grondig veranderd. De komst van de Europese instellingen heeft de bouwexplosie versneld. De buurt rond het Berlay-montgebouw werd ingekleurd als inplantingssite voor de Europese instellingen.

We maken in de voormiddag een geleide wandeling langs de Leopoldswijk en de squares. De gidsen zullen ons uitgebreid laten kennismaken met de geschiedenis van de wijk en zijn rol.Lunchen doen we in een mooi Grieks restaurant met een uitgebreide mezze. We nemen tijd om te genieten en samen te zijn.

In de namiddag bezoeken we het Huis van de Europese Geschiedenis.Een plaats om vragen te stellen, te praten en na te denken over de geschiedenis van Europa. Dat nieuw museum (2017) neemt u mee op reis door de Europese geschiedenis, van mythen en ontdekkingen naar de chaos en het samenhorigheidsgevoel van de twintigste eeuw, en nodigt u uit om na te denken over de toekomst van Europa. Een echte aanrader.

Wanneer?  Donderdag 11 april 2019.

Vertrek?Om 7.30 uuraan Randparking Magdalena,  Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint-Andries.

Terug?Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven?Door overschrijving van € 69op de bankrekening van UDL-Brugge  met vermelding:

BRU628     Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) ...

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, kort ontbijt bij aankomst, gezamenlijke lunch inclusief aperitief, dranken, nagerecht en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: Pol Dumon, tel. 0496 28 63 76,  pol.dumon@gmail.com

 

3. Zeeland: de Deltawerken, de mossel- en oesterteelt  VOLGEBOEKT

Klimaatopwarming is aan de orde van de dag. ‘Als de dijken breken…’,het onderwerp van de televisieserie, is razend actueel. En betonrot als doemscenario fantaseren we erbij. Redenen genoeg om ons licht op te steken bij de Noorderburen. Hoe hebben zij de deltawerken aan-gepakt?

Het mondingsgebied van de rivieren Rijn, Maas en Schelde is als vlakke, lage delta zeer kwetsbaar. Dat heeft Nederland reeds meermaals ondervonden. De grootste ramp deed zich voor op 1 februari 1953 in het holst van de nacht.
 

Neeltje Jans is als werkeiland een onderdeel van de Oosterscheldekering. Na het voltooien van de Deltawerken is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. We bezoeken dat informatiepark. Daar kun je de geschiedenis opnieuw meemaken: van de watersnood tot en met de bouw van de Deltawerken. Met een indrukwekkende 4D animatie in een panorama die de allesverwoestende kracht van het water laat ervaren, krijgen we een indruk van wat zich afspeelde in Zeeland in de nacht van 31 januari 1953. Zie en ervaar hoe de golven van de Noordzee delen van Nederland wegvegen. We eindigen met een exclusieve rondleiding van de dam en de stormvloedkeringen om zo echt onder de indruk te komen van de enorme kracht van het water. Er is vandaag veel internationale belangstelling voor die Nederlandse expertise.

‘s Middags is er aperitief, gekookte mosselen met frietjes en salade, nagerecht en koffie. Een leuk moment om bij elkaar te zijn. Wie geen mosselen lust, moet dat in de mededeling, bij betaling  al melden (alternatief is kip-schnitzel).
Na de middag vertrekken we naar Yerseke voor een bezoek aan de mossel- en oestercultuur. Samen met gidsen maken we een wandeling naar de haven en de oesterputten. De Nederlandse mosselverwerkende bedrij-venzijn bijna allemaal in Yerseke gevestigd.

Wanneer?  Donderdag 16 mei 2019.

Vertrek?  7.30 uur
aan Randparking Magdalena, Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 85op de bankrekening van UDL-Brugge  met vermelding:

ZEE629       Lid(nr.) …      (Naam en Voornaam) ...

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, koffie/thee met Zeeuwse bolus bij aankomst, gezamenlijke lunch (mosselen) inclusief aperitief, één drank, nagerecht en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: Pol Dumon, tel. 0496 28 63 76, pol.dumon@gmail.com

 

UDL Wandelingen en Daguitstappen Lente 2019

Daguitstappen en wandelingen

Ook in de lente 2019 worden daguitstappen en thema-wandelingen georganiseerd.
Overzicht volgt in programmaboekje 2, half december 2018.

Data DAGUITSTAPPEN  (om aan te stippen in uw agenda) !

21 maart 2019
11 april 2019
16 mei 2019

 

Data WANDELINGEN

7 mei 2019
21 mei 2019
6 juni 2019

________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

Wandelingen en Daguitstappen  - Lente 2018

Themawandelingen

1. Met de trein van ’t Zand naar het station

We stappen in op ’t Zand voor een ritje naar het huidige station.
Waarom op het Zand? Hoe ontstond de spoorlijn die Mechelen met Oostende verbond? Is het verhaal van de aanleg van onze eerste stations voer voor een soapreeks op de televisie? Waren onze toenmalige politici zich wel bewust van de verminking van onze mooie middeleeuwse stad als zij besloten het eerste station op het Zand te bouwen?
Op veel van die vragen krijgt u een antwoord vooraleer we de wandeling naar het huidige station aanvatten.
Feit is dat door de komst van de spoorweg in onze stad, de Bruggeling een pak mobieler werd. Ineens kon u naar de hoofdstad en terug reizen in één etmaal.
Koffers gepakt, we zijn vertrokken door het Albertpark!
Honderd jaar nadat de eerste trein onze stad binnen reed, verrees op het grondgebied van Sint-Michiels – en dus buiten de stadsmuren – een voor die tijd heel modern gebouw: het huidige station. We stappen uit en bekijken in de wachtzaal het immense schilderij van René De Pauw. Hij schilderde het Vlaamse en Waalse lands-gedeelte op de zijmuren van de hall en maakte op de hoofdwand een overzicht van onze provincie met Brugge als centrum: ‘Mijn landeke ter ere’!
U beleeft een bijzonder boeiende reis op het baanvak Zand–Station. Instappen a.u.b.!

Wanneer? Dinsdag 24 april 2018.
Samenkomst?  Om 14.30 uur aan de hoek van de Zuidzandstraat en ’t  Zand.
Het eindpunt van de wandeling is dus het station.

Inschrijven? 
Door overschrijving van € 6 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

ZAN612    Lid(nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

2. Geo-Poëtica

Brugge is een onuitputtelijke stad.
Het is geen historische stad maar een stad vol geschiedenis. Wat niet hetzelfde is. Een stad op mensenmaat.
Let maar even op het belfort: steeds en alom staren twee vensterogen iedereen beneden aan. Een stad vol monumenten, maar ook met verborgen parels, intiem, voor fijnproevers. En dit is wat de wandeling beoogt: we stappen en schrijden, lichtjes schuifelend, naar minder gekende, zelfs intieme, of in ieder geval intimistische locaties.
Ter plekke proberen we de sfeer te ondersteunen met een aangepaste literaire tekst: plaats en tekst vormen echo, we maken een geo-poëtische wandeling.
Onderweg illustreren we soms de geschiedenis van Brugge via etymologie of trekken de aandacht van de verraste wandelaar op een niet onbelangrijk maar zeker rijk detail.

Wanneer? Donderdag 17 mei 2018.

Samenkomst? Om 14.30 uur aan het portaal van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Inschrijven? 
Door overschrijving van € 8 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

GEO613   Lid(nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

3. Natuurwandeling in domein Fort van Beieren

Het provinciedomein Fort Van Beieren is een klein domein dat zich in een groter landschappelijk geheel situeert.
Het is Vlaanderens best bewaarde vesting uit de Spaanse Successieoorlog.
Met zijn 26 ha heeft het heel wat te bieden: een aarden fort uit 1705 en de site van een in 1956 afgebroken kasteel vormen de cultuurhistorische elementen waarop de natuur kon inspelen.
Een structuurrijk landschap met dichtgegroeide grachten, open waterpartijen en daaraan verbonden een schat aan fauna en flora.

Wanneer? Dinsdag 5 juni 2018.

Samenkomst?  Om 14.30 uur aan het domein Fort van Beieren, Gemeneweidestraat, 8000 Brugge.
Vanuit Brugge lijnbus 4 naar Koolkerke, afstappen aan de Gemeneweidestraat.

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

FOR614    Lid(nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

 

Daguitstappen 2018
 

1. Cavrois en Roubaix

Villa Cavrois in Croix is net een echt hedendaags kasteel, waar een klassiek ontwerp gecombineerd wordt met modernistische esthetiek.  ‘De Villa’ is één van de weinig bewaard gebleven gebouwen in Frankrijk van de grote architect Robert Mallet-Stevens en zonder twijfel het meest geslaagde van zijn ontwerpen. Enkele imposante afmetingen van Villa Cavrois: 60 meter lang, 1800 m2 bewoonbare oppervlakte en 840 m2 terras. Villa Cavrois wordt dan ook beschouwd als ‘HET MANIFEST’ van Mallet-Stevens, kortom een totaal architecturaal meesterwerk!  Bij het ontwerpen van deze villa beperkte Mallet-Stevens zich niet tot het uitzetten van architecturale volumes, hij tekende ook heel de binnenhuisinrichting tot en met het kleinste element van het meubilair. Daarbij voerde hij het concept van ‘totaalwerk’, dat hij verdedigde binnen de ‘Union des Artistes Modernes’, naar een hoogtepunt. Als binnenhuisarchitect had hij ook veel ervaring opgedaan als decorbouwer voor films.  Volgens de architect moet immers de inrichting van een woning, van een leefomgeving, de psychologie weerspiegelen van diegenen die erin vertoeven, in dit geval van een burgergezin. Het werd ontworpen tussen 1929 en 1932 en is sinds 1991 een beschermd monument.

Voor een genietbaar middagmaal trekken we naar een park in Roubaix.

In de namiddag bezoeken we ‘La Piscine’. Het voormalige zwembad, dat bekend stond als het mooiste van Frankrijk, is een uniek en uitzonderlijk museum geworden, dankzij de architect Jean-Paul Philippon (de architect van het Musée d’Orsay in Parijs).
De beeldhouwwerken staan midden in het zwembad en de douchecabines zijn tentoonstellingszalen geworden. Het museum omvat collecties beeldhouwwerken, schilderijen, toegepaste kunsten en textiel uit de 19de en 20ste eeuw. 

Wanneer?  Donderdag 29 maart 2018.

Vertrek? Om 8.00 uur aan Randparking Magdalena,  Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint- Andries.

Terug? Omstreeks 18.30 uur.

Inschrijven? Door overschrijven van € 72 op rekening van UDL-Brugge met vermelding :

ROU609       Lid(nr.) .…      (Naam en Voornaam).…

Inbegrepen in de prijs: busreis, inkomgelden, gidsen, koffie met croissant bij aankomst, middagmaal inclusief aperitief, drank aan tafel en koffie.

Verantwoordelijke bestuursleden:
José De Backer, tel. 0475 82 22 11
Pol Dumon, tel.  0496 28 63 76, pol.dumon@gmail.com  


 

2. Brussel: Marollen en Erasmushuis

De Marollen, de oudste volksbuurt van Brussel, blijft tot de verbeelding spreken. We verkennen deze wijk met zijn typische rommelmarkt en antiekwinkeltjes. Het wordt een boeiende wandeling vol geschiedenis, anekdotes, treffende verhalen, verrassende pareltjes. 

Lunchen doen we in een zijstraatje van het Vossenplein. De chef is een echte Marolien en bedient ons met verse Brusselse gerechten, gemaakt op basis van Belgische bieren.

In de namiddag bezoeken we het Erasmushuis met tuin en het begijnhof in Anderlecht. Erasmus verbleef vijf maanden in dit gotisch huis (1450-1515). Vandaag herbergt het museum een verzameling schilderijen (Holbein, Bosch, Metsys), een bibliotheek met een rijke verzameling oude drukken en een filosofische tuin.

Wanneer?  Donderdag 12 april 2018.

Vertrek? Om 7.30 uur aan Randparking Magdalena,  Magdalenastraat (Sint-Lodewijkscollege), 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 69 op de bankrekening van UDL-Brugge  met vermelding:

BRU610     Lid(nr.) .…      (Naam en Voornaam).…

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, ontbijt bij aankomst, gezamenlijke lunch inclusief 2 dranken en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: Pol Dumon, tel. 0496 28 63 76,  pol.dumon@gmail.com
 

3. Beloeil / Grand Hornu

In het kasteel van Beloeil kunnen we het mondaine leven in ons nationale Versailles, het juweel van de prinsen de Ligne, proeven. Het volledig bemeubelde kasteel herbergt een rijke verzameling kunstvoorwerpen van de 15de tot de 19de eeuw.  De geometrische Franse tuin toont een harmonieus samenspel van water en groen.
We kunnen daar ook genieten van een florale show waar amaryllissen vermengd met lelies centraal staan. Het biedt alle liefhebbers van schoonheid een onvergetelijk moment boordevol mooie sprookjes. De 2000 amaryllissen zijn immers onderverdeeld in prachtige boeketten opgesteld in de salons, eetkamers, feestzalen en de bibliotheek van het kasteel.

Le Grand Hornu is een gewezen industriële mijnbouwsite, een relict van de industriële revolutie in de Borinage. Dit heus stadsproject, in het  begin van de 19de eeuw  opgericht, is een uniek voorbeeld van functionele stedenbouwkunde op het Europees vasteland bij het begin van de industrialisering. Op deze site bevindt zich ook het Museum van Hedendaagse Kunst van de Franstalige Gemeenschap.

We bezoeken zowel de site als het museum. 

Rond de middag voorzien we voor u een lekker middagmaal en is er tijd om eens rustig te keuvelen.

Wanneer? Donderdag 3 mei 2018.

Vertrek? Om 7.45 uur aan Randparking Magdalena,
Magdalenastraat (Sint-Lodewijks-college), 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.30 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 81 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

BEL611       Lid(nr.) .…      (Naam en Voornaam).…

Inbegrepen in de prijs:  busreis, bezoeken, gidsen, koffie met croissant, aperitief,
3-gangenmenu inclusief drank aan tafel en koffie.

Verantwoordelijke bestuursleden:
José De Backer, tel. 0475 82 22 11
Pol Dumon, tel.  0496 28 63 76, pol.dumon@gmail.com  

 

 

___________________________________________________________________
 

UDL Themawandelingen Lente 2017

1. De Heilig Bloedbasiliek

De wortels van de Heilig Bloedbasiliek gaan terug tot omstreeks 1150 en daardoor is dit één van de oudste plaatsen in Brugge. Een plek met een rijke geschiedenis. Ook een belangrijke plaats van devotie. 

Guido Gezelle omschreef het ooit als  ‘Op de Burg, waar 't Heilig Bloed Calvarieberg herdenken doet’. 

Benoit Kervyn, consulent religieus erfgoed maar ook algemene coördinator van de Heilig Bloedprocessie, is dan ook de geknipte persoon om ons het verhaal van deze site te vertellen. 

Naast de benedenkapel of Basiliuskapel, met voor de Brugse regio een uniek romaans interieur, en de bovenkapel, een vrij belangrijk geheel voor de neogotiek, gaat ook de deur open van de Ivokapel. Deze voor het publiek niet toegankelijke kapel bewaart o.a. prachtige gotische kapitelen van het ambacht van de steenhouwers. Andere aandachtspunten tijdens het bezoek zijn de pelikaan als symbool voor het Heilig Bloed, de relikwie (werd die nu echt gebracht door Diederik van de Elzas ?) en de Edele Confrérie van het Heilig Bloed. 

We sluiten af met het bezoek aan de onlangs gerestau-reerde en heringerichte schatkamer van de Confrérie.

De ruimte is het onderkomen van tientallen kunstwerken, al dan niet gemaakt ter ere van het Heilig Bloed:  het schrijn van Jan Crabbe, enkele panelen van Vlaamse Primitieven, een uniek Brugs wandtapijt en de pareerkaars, na twee eeuwen terug op de plaats waarvoor het kunstwerk ooit werd gemaakt.

Het wordt ongetwijfeld een leerrijke namiddag.

Wanneer? Donderdag 27 april 2017.

Samenkomst?  Om 14.30 uur aan de Heilig Bloedbasiliek op de Burg.

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 8 (ingang schatkamer inbe-grepen) op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

BAS593    Lid (nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

2. Straffe Gods

We voelen ons hopelijk goed in ons vel, en als het al eens verkeerd gaat dan zijn er heel wat voorzieningen om ons te helpen. 

Ooit is het anders geweest: in de Middeleeuwen waren er weliswaar een aantal hospitalen in de stad maar wie toen ernstig ziek werd kon het eigenlijk vergeten.

We ontdekken de toen bestaande ziekenhuizen, hebben het over de behandelingen, de chirurgijnen, de opvang van leprozen, pestlijders, dullen en zotten. 

Er wordt een beeld geschetst van de evolutie naar de twintigste eeuw via armenhuizen en passantenhuizen, de eerste apotheker, de eerste gynaecoloog, het eerste moederhuis. 

We eindigen misschien wel met een drankje uit de infirmerie van zuster Eleonora of verkiest u ‘een broodje gezond’?

De wandeling kan aangevuld worden met een bezoek aan het hospitaalmuseum Memling in Sint-Jan.

Wanneer? Woensdag 10 mei 2017.

Samenkomst? Om 14.30 uur aan de Standaard Boekhandel, voorkant van het station Brugge.
Het eindpunt van de wandeling is het hospitaalmuseum Memling. 

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 6 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

GOD594    Lid (nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

3. Natuurwandeling in domein Beisbroek

In de groene gordel in de zandstreek van Sint-Andries-Brugge liggen de stedelijke kasteeldomeinen Beisbroek en Tudor en de vrij recent aangekochte bossen van het Chartreuzinnengoed en domein Foreest. Samen vormen ze een aaneengesloten 200 ha groot groengebied.

Het huidige Beisbroek kwam in 1798 in handen van ridder Louis van Outryve d’ Ydewalle en zijn schoonbroer Jacques de l’ Espée. Zij zetten het woeste, heideachtig gebied om in landbouwgrond of bebosten het met naaldhout. Beukendreven zorgden voor een goede ontsluiting van de bospercelen. Omstreeks 1835 bouwde een neef van de l’ Espée het kasteel Beisbroek, in de eenvoudige landhuisstijl van toen. Vlakbij bouwde hij ook een paardenstal met koetsenhuis (de huidige cafetaria) en een ijskelder. In 1973 werd het domein als openbaar groengebied door de stad Brugge aangekocht. 

De open ruimte voor het kasteel wordt gedomineerd door enkele stoere zomereiken en een dubbele rij oude knotlinden bij het terras van de cafetaria. In de bloemrijke plantvakken vóór het kasteel staat een variatie aan nectarrijke planten die een lekkernij vormen voor de insecten.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het bos door de Duitse bezetter volledig gekapt. Het hout diende ondermeer voor de aanleg van de loopgrachten aan het 

front in de Westhoek.

Bij de herbebossing na WO I werd, volledig in de geest van die tijd, vooral naaldhout aangeplant, met vooral Douglas, Corsicaanse den en lork. Vandaag wordt het naaldhout geleidelijk vervangen door loofbos.

Aan lichtrijke bosranden of waar bos wordt gekapt, duiken in deze zandige streek spontaan heideplanten op. Met opzet wordt veel dood hout, staand en liggend, ter plaatse gelaten. De soortenrijkdom aan insecten, zwammen en dieren die in holle bomen leven (spechten, mezen, vleermuizen, …) neemt hierdoor flink toe. Hoe meer dood hout, hoe vollediger de levensgemeenschap van het bos.

Wanneer? Dinsdag 23 mei 2017.

Samenkomst?  Om 14.30 uur aan de cafetaria ’t Koetsenhuis, domein Beisbroek.
Bushalte Varsenare-Velddreef, lijnen 757 Brugge-Leke en 793 Brugge-Gistel-Oostende.

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

BEI595    Lid (nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

Beisbroek Beisbroek

UDL Daguitstappen 2017

1. ANTWERPEN

Een bezoek aan de HeadquARTers in Antwerpen is een fascinerende belevenis. Op een plek waar bedrijfs-strategieën worden bepaald bevindt zich een adem-benemende kunstcollectie. U ontdekt er hoe onder-nemerschap, bedrijfscultuur, kunst en architectuur samenvloeien in een ‘art of living and being’. De collectie is ondergebracht in een door architecten  Robbrecht en Daem verbouwd geheel bestaande uit vier 19de  eeuwse  magazijnen  en twee art-nouveau woningen. De wanden van de bedrijfskantoren zijn behangen met Cobra-kunst met werken van o.a. Pierre Alechinsky en Karel Appel. De schilderijen van Gustave van de Woestijne, Jan Toorop, Valerius De Saedeleer, Emile Claus en Edgard Tytgat vinden een perfect kader in de verbouwde art-nouveau woning. Hedendaagse kunstenaars zoals Marcel Broodthaers en Wim Delvoye completeren de collectie.

Op dat ogenblik zal er ook een tentoonstelling lopen over de Belgische kunst van 1945 tot vandaag.  

Na het middagmaal maken we een wandeling ‘langs krabbels en kunst’  in Antwerpen. Street art is veel meer dan schreeuwerige tekeningen en onleesbare krabbels op treinen, tunnels, bruggen en muren. Voor vele jongeren en artiesten is Street art een creatieve uitlaatklep en een vorm van persoonlijke expressie. Tijdens de wandeling krijgt u een introductie in deze kunstvorm en leert u meer over de verschillende soorten en stijlen die er bestaan. U gaat op zoek naar bekende (van ondermeer Matthias Schoenaerts) en minder bekende werken. De kerels die vandaag deze werken uitvoeren worden de kunstenaars van de toekomst en we zullen hen in de musea terugzien. We beëindigen trouwens deze wandeling in een galerij waar de Street art nu terecht komt.

Wanneer?    Zaterdag 1 april 2017.

Vertrek? Om 7.30 uur aan de Parking Magdalena (Sint- Lodewijkscollege), Magdalenastraat,  8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 78  op de bankrekening van UDL-Brugge  met vermelding:

ANT590    Lid (nr.)…        (Voornaam en Naam)…    

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, ontbijt bij aankomst, gezamenlijke lunch inclusief aperitief en drank aan tafel.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 0475 82 22 11

HeadquARTers Antwerpen. HeadquARTers Antwerpen.

2. LESSEN

Het hospitaal Onze-Lieve-Vrouw met de Roos in Lessen is zonder twijfel één van de meest verbazingwekkende oorden die in België kunnen bezocht worden. 

Gesticht in 1242 door Alix de Rosoit, is dit hospitaal één van de laatste voorbeelden van een ziekenhuis uit de middeleeuwen, een volledig autarkische hospitaalsite met een eigen boerderij, grote tuinen, een ijskelder en een kerkhof, naast de klooster- en hospitaalgebouwen. 

Dit gasthuis  is een uitzonderlijke site vanwege de goede conservatie van het geheel, de diversiteit van de bouwwerken en de rijkdom van de kunstcollecties, alsook  van de farmaceutische en medische collecties, die in hun authentiek kader voorgesteld worden.

Het hospitaal is beschermd als cultureel erfgoed van hoge waarde en is een uitzonderlijke rijke bron voor de geschiedenis van het ziekenhuiswezen in West-Europa. Het is een ‘must’ om te bezoeken in het Picardisch Wallonië.

Voor het middagmaal rijden we naar Geraardsbergen en maken er achteraf een verkennende wandeling.

De middeleeuwse stadsstructuur leent zich trouwens ideaal voor een verkenning van Geraardsbergen. De markt en het stadhuis zijn zeker een bezoek waard. We vergeten natuurlijk ook niet de Sint-Bartholomeuskerk waar de fraai beschilderde muren in het koor en het grote orgel de blikvangers zijn. 

Geraardsbergen is ook gekend voor zijn vele kleine steegjes waar op diverse muren gedichten te lezen zijn.

In de late namiddag verplaatsen we ons naar de Zwalmstreek waar we eventueel een zeer mooie korte wandeling maken langs één van de prachtigste kerkwegels van ons land. 

We willen natuurlijk deze streek niet verlaten zonder te genieten van een mattentaart. 

Wanneer?     Donderdag 18 mei 2017. 

Vertrek? Om 8.00 uur  aan de Parking Magdalena (Sint- Lodewijkscollege),  Magdalenastraat,  8200 Sint- Andries.

Terug? Omstreeks 19.30 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 74 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

LES591    Lid (nr.)…        (Voornaam en Naam)…    

Inbegrepen in de prijs: busreis, koffie bij aankomst, gezamenlijk middagmaal inclusief drank aan tafel, koffie, alle bezoeken en gidsen.

Verantwoordelijk bestuurslid:  José De Backer, tel. 0475 82 22 11

Onze-Lieve-Vrouw met Roos in Lessen.

3. KEMZEKE / BORNEM

Het middeleeuws kasteel Marnix de Sainte-Aldegonde in Bornem dateert van 1007. Het werd in renaissancestijl in 1586 heropgebouwd door de Spaanse edelman Don Pedro Coloma en nog eens gerestaureerd in 1883. Het is evenwaardig aan de kastelen aan de Loire. Het is rijk aan echte kunstschatten zoals de prachtige meubilering, talrijke schilderijen, gravures van Breughel de Oudere en bevat bovendien een tentoonstelling over Philippe de Marnix, de rechterhand van Willem van Oranje.

Na het  middagmaal rijden we naar Kemzeke.

De ‘Verbeke Foundation’ is het ‘enfant sauvage’ van de kunstwereld. Ze verzamelt hedendaagse kunst op het snijvlak van natuur, biologie en verval. De collectie geeft een overzicht van een eeuw collagekunst en assemblages van Belgische en Nederlandse kunstenaars uit de 20ste eeuw en ook met werk uit de vroege jaren twintig (Dada periode) van o.a. Paul Joostens. Uit de bloeiperiode van de collagekunst zijn er veel artiesten aanwezig waaronder Camiel Van Breedam en Georges Collignon.

Ook meer gekende kunstenaars zoals Jan Fabre, Panama-renko en Luc Tuymans zijn er vertegenwoordigd.

Hier ziet u geen opzichtige spektakelgebouwen maar een verfrissende pretentieloze  plaats om kunst te bekijken en een subtiele kritiek op de kunstwereld. Het is een oase van verbeelding waar  u uren kan blijven rondhangen.

Wanneer?    Donderdag  8 juni 2017.

Vertrek? Om 7.30 uur aan de Parking Magdalena (Sint-Lodewijkscollege),  Magdalenastraat,  8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 18.45 uur.

Inschrijven? Door overschrijven van € 82  op de bank-rekening van UDL-Brugge met vermelding:

KEM592    Lid (nr.)…        (Voornaam en Naam)…    

Inbegrepen in de prijs: busreis, inkomstgelden, gidsen, koffie bij aankomst, gezamenlijke middagmaal inclusief aperitief, drank aan tafel en koffie.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 0475 82 22 11

Kasteel Sainte-Aldegonde in Bornem Verbeke Foundation Kemzeke

 

 

_______________________________________________________________________________

 

 

 

 

 

UDL Wandelingen  Lente 2016

Themawandelingen

1.  Erfgoedzorgwandeling of ‘Kunstige herstellingen’-wandeling

Al bijna 150 jaar ondersteunt de stad de restauratie van waardevolle niet-beschermde gebouwen met zogenaamde ‘kunstige herstellingen’. Dit zijn subsidies die door de stad Brugge in 1877 in het leven werden geroepen om gevels te restaureren.

De voorbeelden op het parcours langsheen de reien bieden een mooi overzicht van de restauratiepraktijk en hoe deze is geëvolueerd en blijft veranderen.

Wanneer?  Donderdag 28 april 2016.

Samenkomst?  Om 14.30 uur op de Markt van Brugge aan het standbeeld van J. Breydel en P. De Coninck. 

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 7 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

ERF571    Lid (nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

2. Het Brugs kerkhof

‘Markten en kerkhoven, verzamelplaatsen van ‘levenden en doden’ daar leer je een stad kennen’ (Cees Noteboom).

De centrale begraafplaats van Brugge in Steenbrugge-Assebroek, één van de oudste begraafplaatsen in Vlaanderen, mag terecht als een openluchtmuseum beschouwd worden waar een deel van de geschiedenis van onze stad bevroren ligt.
Funeraire kunst, alsook de interesse in uitvaartculturen, neemt toe. Daardoor herontdekt men deze dodentuin, die allesbehalve een ‘dode tuin’ is.
Gedurende eender welk seizoen blijft men in deze parkbegraafplaats de natuur zien als een altijd groen-blijvende oase van rust en stilte.
De attente kerkhofbezoeker staat soms perplex bij zoveel quasi onbetaalbaar geworden vakmanschap en luxe op de graven van dichters, schrijvers, beeldende kunstenaars, politici, handelaars, militairen, mannen, vrouwen en kinderen die al dan niet vanuit hun stenen rustplaats met een rijke symbolentaal tot ons spreken onder het lommer van de obligate treurwilg.
Deze stedelijke graventuin, waar cultuur en natuur op een boeiende manier samenkomen, is beslist een geleid bezoek waard.

Wanneer? Woensdag 4 mei 2016. 

Samenkomst? Om 14.30 uur aan de hoofdingang van de centrale begraafplaats.
Te bereiken met lijnbus 20, 21, 95 en 96, halte aan de dreef van het kerkhof.

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

BKH572    Lid (nr.)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96

3. Natuurgebied
‘Gemene Weidebeek’

Ruim 30 jaar geleden werd de open ruimte gelegen langs de Vossensteert, achter Vooruitgangstraat en Astridlaan, op het Gewestplan Brugge-Oostkust, ingekleurd als ‘parkgebied’ en ‘woonuitbrei-dingsgebied’.
De stad Brugge kocht meteen 25 ha aan, om er later verkavelingen te laten uitvoeren. Gelukkig besloot het stadsbestuur in 1999, in uitvoering van het Gemeentelijk Natuurontwikkelingsplan (GNOP), een groene en natuurgerichte bestemming te geven aan het gebied. Velen vonden het immers jammer dat dit mooie landschap zou volgebouwd worden. Bovendien was het eigenlijk, omwille van de vrij lage ligging, veel te nat om er huizen te bouwen. Momenteel is de oppervlakte van het natuurgebied Gemene Weidebeek, door bijkomende aankopen, 40 ha groot. In de (nabije) toekomst zal het gebied nog verder uitgebreid worden in de richting van de Vooruitgangstraat.
In het jaar 2000 werd gestart met de inrichting van het gebied. In eerste instantie werd er aan de rand – op de hoger gelegen delen – bos aangeplant. In het centrale gedeelte, langsheen de loop van de beek, liggen bloemrijke graslanden. De Gemene Weidebeek werd plaatselijk verbreed, afwateringsgrachten werden gegraven of uitgediept en heel wat poelen werden aangelegd. Hier en daar werden groepjes meidoorn en sleedoorn aangeplant, terwijl bremstruiken zich op sommige plaatsen spontaan ontwikkelden. Acht mogelijke toegangspunten en een netwerk van wandelpaden zorgen voor de ontsluiting van het gebied.
Aan de rand van het gebied ligt de hoeve Hangerijn, die sinds 1994 niet meer bewoond was. Historisch onderzoek wees uit dat de oorspronkelijk omwalde site wellicht tot de 14de eeuw teruggaat. In de omgeving is immers ceramiek uit de late middeleeuwen teruggevonden.
De hoeve werd door de stad Brugge uitgebouwd tot een ontmoetings- en belevingsplaats voor mensen met en zonder beperking. 

Wanneer? Donderdag 19 mei 2016.

Samenkomst? Om 14.30 uur op de parking van bloemenzaak Chris,
                                                Vossensteert 58, 8310 Assebroek.
Te bereiken met lijnbus 11, halte aan ceremoniebedrijf Schoonbaert.
Voor deze wandeling zijn stevige stapschoenen gewenst!

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 6 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 

GWB573    Lid (nr)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96 

UDL Daguitstappen - Lente 2016

AANDACHT !!!
Door de gewijzigde verkeerssituatie in Brugge is de parking Magdalena, Sint-Lodewijkscollege moeilijker bereikbaar, tracht zeker op tijd te zijn op het gevraagde verzameluur !


 

1. Brussel

We trekken deze keer naar Brussel dat we anders dan anders willen verkennen.
We bezoeken de overblijfselen van het voormalig Paleis van Brussel op de Coudenberg, ooit één van de mooiste paleizen van Europa. Het was de verblijfplaats van vele machtige vorsten in vroegere eeuwen, waaronder Keizer Karel.

In de namiddag doen we de Matongéwijk aan. We lunchen in hartje Matongé waar we aanschuiven voor een heerlijk Congolees buffet. Daar ontmoeten we onze Afrikaanse gids die ons vertelt over de Congolezen in Brussel, de wijk, de vele kappers, de specialiteiten, enz…

Hij leidt ons door de straten van Elsene en zal ons het leven van de Afrikanen hier in België schetsen.

Wanneer?  Donderdag 31 maart 2016.

Vertrek? Om 7.30 uur Parking Magdalena (Sint-Lodewijkscollege),
                                    Magdalenastraat, 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 68 op de bankrekening van UDL-Brugge  met vermelding:

BRU568    Lid (nr.)…        (Voornaam en Naam)…    

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, ontbijt bij aankomst, gezamenlijke lunch inclusief drank aan tafel.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 0475 82 22 11

2. Deurle / Machelen

Met deze uitstap combineren we kunst en poëzie in de zeer mooie en unieke Leie-streek.
De poëziewandeling (circa 1 km)  herinnert ons aan de schilder-dichter Piet Bekaert, de toneelschrijver Gaston Martens, de dichter Jef De Belder, e.a.
In Machelen bezoeken we  het museum van Roger Raveel. Het gebouw is ontworpen door architect Stephan Beel waar de kunst van Raveel zich thuis voelt.  De collectie  omspant de hele evolutie van de kunstenaar.

We verlaten deze schilderachtige streek niet zonder een bezoek te brengen aan het prachtig gelegen Gevaert-Minne Museum in Sint-Martens-Latem. Het geeft ons een  goed  overzicht van de verschillende periodes van de Latemse School met werken van onder andere De Cock, De Saedeleer, Van de Woestijne, Gustave en Leon De Smet.

Wanneer? Donderdag 21 april 2016.

Vertrek? Om 8.45 uur Parking Magdalena (Sint-Lodewijkscollege),                                                    Magdalenastraat, 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 70 op de bankrekening van UDL-Brugge  met vermelding:

DEU569    Lid (nr.)…        (Voornaam en Naam)… 

Inbegrepen in de prijs: busreis, koffie bij aankomst, gezamenlijk middagmaal inclusief drank aan tafel, alle bezoeken en gidsen.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel 0475 82 22 11

3. Rijsel/Villeneuve d’Ascq

Het LaM (Lille Métropole Museum voor Moderne kunst, Hedendaagse kunst en Art brut)  in Villeneuve d’Ascq is één van de weinige musea van Europa waar de voornaamste componenten van de 20ste en 21ste eeuw onder één dak te zien zijn. Al in de tuin krijgen we een ontmoeting met de kunst die de intelligentie, de dromen en de verwondering van de bezoeker prikkelt. Het is een voorproefje van het bezoek aan het Museum van Moderne kunst en ‘Art brut’. Naast de permanente tentoonstelling bezoeken we ook de overzichts-tentoonstelling van Modigliani.

In Rijsel zullen gidsen ons door het prachtig gerestaureerde erfgoed begeleiden. In de oude binnenstad van ‘Vieux Lille’ wordt de authentieke stadscultuur duidelijk zichtbaar. De rijkversierde 17de eeuwse gevels en de gezellige smalle straatjes zijn er te bewonderen. Vele monumentale panden hebben daarbij een rijke geschiedenis. We lunchen in een prachtige eetgelegenheid in art-deco stijl in Rijsel.

Wanneer? Donderdag 12 mei 2016.

Vertrek? Om 8.45 uur Parking Magdalena (Sint-Lode-wijkscollege),
                                    Magdalenastraat, 8200 Sint-Andries.
Let op gewijzigd vertrekuur: Verzamelen 7.20 u. - vertrek 7.30 u. stipt ! ! ! 

Terug?  Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 72 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

RIJ570     Lid (nr.)…        (Voornaam en Naam)…    

Inbegrepen in de prijs: busreis, koffie met croissant bij aankomst, inkomstgelden, gidsen, gezamenlijke lunch inclusief drank aan tafel.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel 0475 82 22 11

 

 

________________________________________________________________________________________

 

 

UDL Daguitstappen en Wandelingen - Lente 2015

Daguitstappen

1. Sint-Niklaas - Antwerpen

 Sint-Niklaas, het hart van het Waasland, telt 73.700 inwoners. Haar geschiedenis begint in 1217.
U mag drie keer raden wie er de patroonheilige is.

De grote markt (3,2 ha) is de grootste van België, met een neogotisch stadhuis en Belfort-toren.
We bezoeken met gids het Mercatormuseum en krijgen er het chronologisch verhaal van de Cartografie. Er is een multimediale tentoonstelling  en we vinden er internationale topwerken. Mercator, geboren in 1512 in Rupelmonde als Gerard  De Cremer, was echt een genie en van vele markten thuis. Weet dat de kaartindeling op uw GPS afgeleid is van de Mercatorprojectie.
Voor de middaglunch trekt de bus naar een gezellige eetgelegenheid in Antwerpen.
Na de lunch bezoeken we  de wijk Zurenborg, één van de mooiste wijken van stad.
We wandelen doorheen de hoofdstraat,  de  Cogels-Osylei, het architecturaal  parade-paardje, en krijgen des-kundige informatie van een stadsgids.
Ook de Dageraadplaats, een heel gezellig plein, is een bezoek waard.  Antwerpenaars spraken vroeger graag van 'le Beau Quartier'.

Het wordt zeker een interessante dag met een divers aanbod.

Wanneer?  Donderdag 16 april 2015.

Vertrek? 7.45 uur Parking Magdalena (Sint-Lodewijkscollege), Magdalenastraat, 8200 Sint-Andries.

Terug? Omstreeks 19.30 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van € 68 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

SNI549         Lid (nr) …  (Voornaam en Naam) …     

Inbegrepen in de prijs: busreis,  alle bezoeken en gidsen, koffie bij aankomst, gezamenlijke lunch, inclusief dranken aan tafel.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel 0475 82 22 11

2. Mons                                          

De vrome Waltrudis richtte omstreeks 650 op een heuvelachtig terrein, door de Romeinen Montes genoemd, een abdij op. Later bouwden Graven er een kasteel op en zo ontstond en groeide de stad. Heropgebouwd na WO I en WO II, kunnen we nu wan-delen in een charmante stad met sierlijke huizen en gezellige straatjes. Te bewonderen zijn ook de merk-waardige Sint-Waltrudiskerk in Brabantse gotiek (1450), de Belfort-toren daterend van 1162 en het Stadhuis (1458). 
Trotter schrijft dat u zich een bezoek aan Mons nooit zult beklagen. Na een wandeling in de voormiddag en een genietbare   middaglunch  bezoeken  we  in  de  namiddag – met goede gidsen – de veelbelovende tentoonstelling over Vincent Van Gogh. Zijn meesterwerken worden door diverse musea uitgeleend aan de BAM (Musée des Beaux-Arts) ter gelegenheid van het feestelijk jaar 2015. 

Een unieke kans!

Wanneer?  Dinsdag  5 mei 2015.

Vertrek?  7.45 uur  Randparking Magdalena (Sint-Lodewijkscollege), Magdalenastraat, 8200 Sint-Andries.

Terug ? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van  € 77 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding :

MON550  Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)… 

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, koffie bij aankomst en gezamenlijke lunch, inclusief dranken aan tafel. 

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 0475 82 22 11                                       

3. Mechelen

Mechelen telt 83.000 inwoners en is een boeiende stad met een rijk verleden. Na de koffie bij aankomst in Mechelen, brengen we een bezoek aan de kazerne Dossin. Gebouwd in 1756 in opdracht van keizerin Maria Theresia van Oostenrijk, laten we ons rondleiden in het vernieuwde Holocaust museum, ontworpen door toparchitect Bob Van Reeth en toegankelijk voor het publiek sedert 1 december 2012.
De kazerne Dossin is een unieke herinnering aan ‘de verzamelplaats’ en ‘wachtkamer’ tijdens WO II voor de meer dan 25.000 Belgische en Franse Joden en zigeuners, die op transport werden gezet naar de con-centratie- en vernietigingskampen (o.m. Auschwitz). De kazerne Dossin is nu een Memorial, Museum en Documentatiecentrum over de Holocaust en de Mensen-rechten.
Na de middaglunch bezoeken we de Koninklijke Manu-factuur De Wit.
We kunnen er - met  passende uitleg - bewonderend kijken naar één van de meest prestigieuze privé-collectie wandtapijten ter wereld. Jawel ! We bezoeken ook het Atelier, want het is goed om weten dat de meest gereputeerde musea ter wereld hier hun topstukken laten reinigen en  conserveren.

Wanneer? Donderdag 28 mei 2015.

Vertrek?  7.15 uur Randparking Magdalena (Sint-Lodewijkscollege), Magdalenastraat, 8200 Sint-Andries.

Terug ? Omstreeks 19.00 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van  € 69 op de rekening van UDL-Brugge met vermelding: 

MEC551  Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, koffie bij aankomst en gezamenlijke lunch.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 0475 82 22 11                                          

Wandelingen

1. ‘Het Hof Bladelin, de Medicibank….’

Een wereldwijds concern uit de rijke handelsstad Florence nam Brugge in het vizier als handelspartner en vestigingsplaats. Brugge was een internationaal handels-centrum! Brugge had uitstraling! Vandaar die keuze.
Onze stad speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van het bankwezen. Zelfs ‘de beurs’ werd er gesticht.
Dit Brugge willen wij laten herleven. 
Wij maken een korte wandeling in afstand en verkennen tussendoor ook de geheimen van het Hof Bladelin en haar rijke geschiedenis. Daar kunnen wij tussendoor in de Romeinse zaal, de Gulden Vlieszaal en de kapel een namiddagperiode pleisteren…

Wanneer? Donderdag 23 april 2015 om 14.30 uur.

Samenkomst? Op de Markt  van Brugge aan het standbeeld J. Breydel en P. De Coninck. 

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 10, bezoek aan het Hof Bladelin  inbegrepen, op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

BLA552  Lid (nr) …  (Voornaam en Naam) …     

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier tel. 050 54 86 96

2. Natuurwandeling  ‘Heemtuin Ryckevelde’

In het domein Ryckevelde, op de plaats waar vroeger een woonenclave was met een paar huisjes, werd door het Agentschap voor Natuur en Bos West-Vlaanderen, in 1993 gestart met de aanleg van een heemtuin/ blindentuin.
De oppervlakte beslaat ruim drie ha. Een educatief pad leidt de bezoeker langs een 40-tal typische landschaps-elementen en biotopen die de Zandstreek eertijds rijk was. Zo maakt men kennis met een hoogstamboomgaard, knotbomen, stuifduinen, voedselarme akkertjes, loof- en naaldbos, heide, stuifzanden, poelen,…
Elke biotoop wordt er beheerd volgens de vroeger gebruikelijke methodes. Door zijn deelfunctie als blindentuin wordt vooral ook aandacht besteed aan het aanwenden van smaak, reuk, gevoel en zelfs het gehoor, als belevingsvorm.
Gids is Roland Dufoort. Hij is gediplomeerd natuurgids, die vooral actief is in het natuurgebied ‘De Stadswallen van Damme’ en het Meersengebied van Assebroek. Daarnaast is hij ook gepassioneerd door geschiedenis en heemkunde.

Wanneer ? Donderdag 30 april 2015 om 14.30 uur. 

Samenkomst? Om praktische redenen spreken we af aan de ingang van voormalige Abdij van Male, langs de Malesteenweg te Sint-Kruis (Brugge), te bereiken met lijnbus 58. Vandaar rijden we met enkele voertuigen tot aan het kasteel van Ryckevelde, waar de wandeling start.

Inschrijven? Door overschrijving van € 8 op de bank-rekening van UDL-Brugge met vermelding:

RYC553      Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier tel. 050 54 86 96

3. ‘Brugge met een kantje’

Kantwandeling in het Sint-Annakwartier waarin alle facetten van KANT zowel historisch als de evolutie naar moderne kant belicht wordt.
Wij komen te weten hoe KANT in Brugge ontstaan is volgens de legende en volgens de werkelijkheid.
Vanwaar is de naam KANT afkomstig? We gaan op zoek naar de vroegere kantscholen.
Waarover gaan de kantliedjes? We komen meer te weten over de beruchte kantkoopvrouwen, de verering van Sint-Anna, de Brugse kleurencode en het fenomeen oorlogskant.

Wanneer? Donderdag 7 mei 2015 om 14.30 uur.

Samenkomst?  Aan de ‘Jerusalemkerk’, Balstraat te Brugge.

Inschrijven?

Door overschrijving van € 9 (bezoek aan het kant-museum inbegrepen) op de zichtrekening van UDL-Brugge met vermelding:

KAN554     Lid (nr) …  (Voornaam en Naam) …  

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier tel. 050 54 86 96

______________________________________________________________________

 

 

 

Daguitstappen en Wandelingen 2014

1.  Louvre-Lens en Lewarde

Het historisch mijn- museum van Lewarde is het grootste mijn-museum van Frankrijk en is door de Unesco uitgeroepen tot wereld-erfgoed. Daar werd sociale geschiedenis ge-schreven, zo prachtig verwoord in het meesterwerk van Emile Zola ‘Germinal’.

Het museum is een schitterende evocatie van arbeid, organisatie, werkomstandigheden en evolutie van de werk-methodes. We willen ons dan ook helemaal onder-dompelen in de wereld van de mijnbouw.

Na het middagmaal gaan we naar het Louvre museum in Lens.

We bezoeken er de tijdsgalerie. Daar worden meester-werken uit het Louvre chronologisch tentoongesteld.

In de expositieruimten komen alle beschavingen en tech-nieken aan bod: van het ontstaan van het schrift rond 3500 voor Christus tot de kunst halverwege de 19de eeuw.

Wanneer? Donderdag 10 april 2014.

Vertrek? 7.00 uur. Randparking Magdalena aan het Sint-Lodewijkscollege te Sint-Andries Brugge.

Terug? 19.30 uur.

Inschrijven? Door overschrijving van 67 € op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

LOU527  Lid (nr)… (Voornaam en Naam)…

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, koffie met croissant en gezamenlijk lunch, inclusief drank aan tafel.

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 050 38 96 52

 

2. Oudenaarde- Ronse

De stad Oudenaarde is natuurlijk bekend voor zijn gotisch stadhuis dat behoort tot het Unesco werelderfgoed. We willen ons bezoek  beginnen in de 14de-eeuwse laken-halle, de nieuwe stek van de enige echte Oude-naardse wandtapijten. Via het trappenhuis in het stadhuis bereiken we de heringerichte oude kapel, de Oppervoogdenkamer met de 18de eeuwse galerij en de grote zilverzaal met de unieke collectie edelsmeedkunst. We bezoeken verder de indrukwekkende Volkszaal met muurschilderijen en glasramen en ook de rijkelijk versierde Schepenzaal.

Na de lunch rijden we naar Ronse.

Daar bezoeken we de Sint-Hermes crypte. Het is een uniek staaltje van architecturale eenheid. Het bevat o.a. ook een verborgen grafkamer en waterput met badkamers voor de zieken.

We verlaten natuurlijk niet het stukje Vlaamse Ardennen zonder een mattetaart te proeven.

Wanneer? Dinsdag 6 mei 2014.

Vertrek? 7.45 uur. Randparking Magdalena aan het Sint-Lodewijkscollege te Sint-Andries Brugge.

Terug? 19.30 uur.

Inschrijven? 

Door overschrijving van 68 € op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:

OUD528  Lid (nr)… (Voornaam en Naam)…

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, koffie bij aankomst en gezamenlijke lunch inclusief drank aan tafel. 

Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer 050 38 96 52

3. Gent

In de voormiddag bezoeken we het STAM. Het museum toont chronologisch het verhaal van de stad Gent aan de hand van meer dan 300 tot de verbeelding sprekende  collectiestukken en dat in het historische kader van de 14de-eeuwse Bijloke-abdij. Daar ontdekken we wat precies de eigenheid van de stad Gent uitmaakt.

We lunchen in het kasteel van Zwijnaarde.

Na de lunch bezoeken we de Sint-Baafskathedraal en het Caermersklooster in het kader van de restauratie van het Lam Gods. Naar aanleiding van die restauratie loopt er in dit klooster een opmerkelijke tentoonstelling over het Lam Gods. We leren dit kunstwerk beter kennen en via filmfragmenten wordt een recente stand van zaken van de restauratie getoond.

Als afsluitertje hebben we nog een verrassing in een typisch Gents café. 

Wanneer? Donderdag 5 juni 2014.

Vertrek?  9.00 uur. Randparking Magdalena aan het Sint-Lodewijkscollege te Sint-Andries Brugge.

Terug?   19.00 uur.

Inschrijven? 

Door overschrijving van 69 € op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding van:

GEN530   Lid(nr)... (Voornaam en Naam)

Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken en gidsen, koffie bij aankomst en gezamenlijke lunch, inclusief drank aan tafel en een verrassingsconsumptie.

Verantwoordelijk bestuurslid:  José De Backer, tel. 050 38 96 52

 

Wandelingen

1.  ‘In vuur en vlam’

Wij willen jullie in ‘vuur en vlam zetten’ voor Brugge via relicten in gebouwen, gevelstenen en beelden uit het verleden, maar ook langs de etalages van het heden.

Verhalen over stadsbranden, brand in gebouwen, brandmerken, de vuurproef, de stadsverlichting, brand-bestrijding, verwarming…

Ook in elk mens, oud of jong, steekt er een ‘hartevlammetje’: liefde en erotiek, pikante snoep en ‘spekkeliefde’…

Dit alles laten wij sudderen op een bedje van plaatselijke geschiedenis en cultuur.

Wanneer? Woensdag 21 mei 2014 om 14.30 uur.

Samenkomst? Op de Markt van Brugge (standbeeld Breydel - De Coninck). 

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 6 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:     

VUU524  Lid (nr)… (Voornaam en Naam)…

 

2.  Landschaps-wandeling ‘Assebroekse Meersen’

Het in 2001 als waardevol landschap beschermde ‘Meersengebied van Assebroek - Oedelem - Oostkamp’ is met zijn 420 ha één van de grootste van Vlaanderen. Het omvat volgende deelgebieden: Assebroekse Meersen, Pleistocene zandrug, Chartreuzemeersen, Steenbrugse bosjes, Gemene Weide en kasteeldomein Bergskes.

Een gedeelte van de Assebroekse Meersen, de zgn. ‘Concentrische cirkels van Assebroek’, is reeds beschermd als archeologische site sinds 1976. In 2009 werd een grondig archeologisch onderzoek uitgevoerd. Daaruit blijkt dat op deze plaats in de twaalfde of dertiende eeuw een burcht werd opgetrokken, omgeven door wallen en grachten. 

Omwille van de hoge landschappelijke en natuurwaarde is het Vlaams Gewest in 2000 gestart met het stelselmatig aankopen van percelen in het Meersengebied. Een 100-tal ha, waarvan 75 ha in de Assebroekse Meersen, is inmiddels eigendom van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) van de Vlaamse overheid. 

De ontwatering van het gebied gebeurt voornamelijk door de in 1936 gegraven Hoofdsloot, die via een pompgemaal water loost in het kanaal Gent-Brugge. Voorheen stond de Bergbeek/Sint-Trudoledeke in voor de afvoer van overtollig oppervlaktewater. 

Het gebied wordt doorkruist door de oude trambedding en enkele dreven.

Tijdens een wandeling maken we kennis met het historisch verleden, de verschillende landschaps-elementen, het waterbeheer en de fauna en flora  van het Meersengebied.

Wanneer? Woensdag 11 juni 2014 om 14.30 uur.

Samenkomst? Op het kerkplein van Ver-Assebroek. (Te bereiken met Bus 1 van De Lijn).

Inschrijven? Door overschrijving van € 6 op de bank-rekening van UDL-Brugge met vermelding:

ASS525  Lid (nr)… (Voornaam en Naam)…

 

3.   Het kosmopolitische Brugge.   Of ‘Brugge en Europa’.

Brugge was tussen 1200 en 1400 de economische hoofdstad van Noordwest Europa. De binnenstad telde in die tijd dubbel zoveel inwoners als nu. Als internationaal handelscentrum was er naast economisch contact ook culturele en sociale uitwisseling tussen diverse werelden: de Baltische wereld tot Rusland, de Spaanse, Portugese, Italiaanse, Duitse, Engelse en Schotse,… De vreemde kooplieden en magistraten manifesteerden zich in talrijke prestigieuze natiehuizen en consulaten. Brugge speelde ook een belangrijke rol in de geschiedenis van het bankwezen: de ‘Beurs’ werd er immers gesticht.

Via sporen van het verleden pogen wij het prestige, de macht en de rijkdom te reconstrueren.

Wanneer? Woensdag 18 juni 2014 om 14.30 uur.

Samenkomst? Op de Markt van Brugge (standbeeld Breydel - De Coninck). 

Inschrijven? 

Door overschrijving van € 6 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:     

KOS526  Lid (nr)… (Voornaam en Naam)…

Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96 of 0476 46 13 58

Daguitstappen en Wandelingen 2012-2013

Daguitstappen 2012-2013

  1. Mechelen

In Mechelen, ooit de hoofdstad der Neder-landen, is gelukkig het rijke culturele en historische patrimonium bewaard gebleven. Een reden om deze stad met rijk verleden in een historische wandeling eens van dichterbij te bekijken.
We gaan eerst in de voormiddag naar het 19de eeuwse enig mooi klooster van de Ursulinnen, met het bijbehorende luxueuze Pensionnat des Demoiselles en zijn prachtige wintertuin in art-nouveau stijl.
Rond de middag bieden we u een lekker middagmaal aan en is er tijd om eens rustig te keuvelen. 
Na het middagmaal brengen we in het Schepenhuis een begeleid bezoek aan de tentoonstelling van Rik Wouters.
We maken natuurlijk ook  een historische stadswandeling langs o.a. het paleis van Margaretha van York, Margaretha van Oostenrijk, het paleis van de Grote Raad   en vele andere belangrijke gebouwen.
 
Wanneer? Dinsdag 16 april 2013.
Vertrek?     7.15 uur. Randparking Magdalena 
                                       (Sint-Lodewijkscollege). 
Terug?       Omstreeks 19.30 uur.
Inschrijven?
Door overschrijving van € 69 op de bank-rekening van UDL-Brugge, met vermelding:
 
MEC507   Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     
 
Inbegrepen bij de prijs: busreis, bezoeken, gidsen, koffie met koek, lunch inclusief drank aan tafel.
 
Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 050 38 96 52 
 
Mechelen
2. Pajottenland
 
We trekken op verkenning door de Geuzenstreek in het Pajottenland.
Na het onthaal met koffie en koek zullen gidsen ons in het machtige kasteel van Gaasbeek rondleiden.
In de namiddag verkennen we met een rondrit de Pedevallei langs o.a. het gemeentehuis van Dilbeek (het vroegere 19de eeuwse kasteel van Viron). We onderbreken even met een korte afstap aan het openluchtmuseum van Breughel. Aansluitend doen we een begeleid bezoek aan de wereldvermaarde Rozentuin met 3000 variëteiten aan het kasteel van Coloma te Sint-Pieters-Leeuw.
 
Wanneer? Dinsdag 21 mei 2013.
Vertrek?     7.30 uur. Randparking Magdalena 
                                     (Sint- Lodewijkscollege).
Terug? Omstreeks 19.30 uur.
Inschrijven?
Door overschrijving van € 68  op de bank-rekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
PAJ508 Lid (nr)…. (Voornaam en Naam)
 
Inbegrepen bij de prijs: busreis, bezoeken, gidsen, koffie met koek en gezamenlijke lunch inclusief drank aan tafel.
 
Verantwoordelijk bestuurslid:  José De Backer, tel. 050 38 96 52 
 
 
Pajottenland
3. Louvain-la-Neuve
 
Louvain-la-Neuve is een jonge  stad in Waals-Brabant en ligt op een 25 km. van Brussel. Gebouwd vanaf 1968, is ze vooral bekend voor haar universiteit (UCL). Het is echt een nieuwe geplande stad. Benieuwd of de stedebouw-kundige criteria van de jaren ’60 nog geldig zijn voor onze tijd en onze mentaliteit ?  Daarom nodigen we jullie graag uit om deze stad in al haar facetten eens nader te bekijken. Naast de universiteit vind je alles wat een stad kan bieden; daarnaast is er ook een groot bekend weten-schapspark met meer dan 100 bedrijven.
 
Na een ochtendlijke koffie met koek geven Neder-landstalige gidsen ons een boeiende rondleiding  met als thema ‘Ontdekking van de nieuwe stad’.
Over de middag kunnen we lunchen en keuvelen in een gezellig restaurantje. 
Nadien komen we heel wat te weten over de fabelachtige levensloop van Hergé, één van de grootste kunstenaars van de 20ste  eeuw. 
 
We maken  met de  meester  van de Klare Lijn een bijzondere reis naar de kern van zijn creatie. Het wereldberoemde Hergé-museum (open sedert mei 2009) biedt een gepassioneerde blik op het leven en werk van de schepper van Kuifje en Bobbie.
 
Wanneer? Donderdag 13 juni 2013.
Vertrek? 7.45 uur. Randparking Magdalena 
                                     (Sint- Lodewijkscollege).
Terug? Omstreeks 20.00 uur.
Inschrijven? 
Door overschrijving van € 67  op de bank-rekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
LLN 509 Lid (nr)…. (Voornaam en Naam)…
 
Inbegrepen bij de prijs: busreis, alle bezoeken, gidsen, koffie met koek bij aankomst en de gezamenlijke lunch (inclusief aperitief en drank aan tafel).
 
Verantwoordelijk bestuurslid: José De Backer, tel. 050 38 96 52
 
Hergé Museum Kuifje - Tintin et Milou par Hergé.
Bezoek aan het 
Hoorcentrum Spermalie
 
In het kader van onze bedrijfsbezoeken zijn we dit jaar te gast in het Hoorcentrum Spermalie. Na een informatieve voordracht waarin de werking van het gehoor wordt uitgelegd en we even blijven stilstaan bij mogelijke gehoorproblemen zoals ouderdomsslecht-horendheid,  worden we wegwijs gemaakt in de bijzondere wereld van de hoorapparaten. Ook wordt er informatieve uitleg verschaft over recente evoluties in de technologie van de hoorapparaten.
Aansluitend bij de voordracht volgt een rondleiding in het hoorcentrum.
Aangezien per groep slechts dertig deelnemers toegelaten worden, richten we dit bezoek twee maal in.
 
Wanneer? Dinsdag 26 maart 2013 en 
                    woensdag 27 maart 2013 om 14.30 uur.

Samenkomst? Hoorcentrum Spermalie. 
Ruddershove 6, 8000 Brugge  tel./fax. 050 33 62 29  
Bus nr. 13 of 23 tot aan halte OCMW Molenerf, laatste halte voor het ziekenhuis Sint-Jan.
Inschrijven?
Door overschrijving van € 6 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
SPE500     op dinsdag 26 maart       Lid(nr)… (Voornaam en Naam)… 
MAL501    op woensdag 27 maart    Lid(nr)… (Voornaam en Naam)…    
 
Verantwoordelijk bestuurslid: Stef D’haene, tel. 050 39 16 09
 
Hoorcemtrum
 
 
Wandelingen 2012-2013
 
1. CORPUS-wandeling
 
Hoe ervaren wij de stad via onze zintuigen? 
‘Hebben wij ze nog alle vijf?’
Wij maken een zintuiglijke trip doorheen onze stad. Onze sensoren worden geprikkeld via details waar wij meestal zomaar aan voorbijlopen…
De vermenging van diverse zintuiglijke indrukken creëert bij ons een gevoel van lust en nieuwsgierigheid… of van onlust en afkeer.
 
Wanneer? Woensdag  15 mei 2013 om 14.30 uur.
 
Samenkomst? Concertgebouw op het Zand.
 
Inschrijven?
Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
WCO504              Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     
 
2. NATUUR-wandeling 
    'De Stadswallen van Damme' 
 
Damme ontstond halfweg de 12de eeuw op de plaats, waar haaks op de zeearm het Zwin, een dam werd opgeworpen.
Algauw groeide de nederzetting uit tot een belangrijk handelscentrum, als voorhaven van Brugge.
Dat de stad het hoogtepunt van zijn bloei kende in de 13de eeuw, bewijzen een aantal belangrijke gebouwen uit die periode.
Naar middeleeuws model werd rond de stad een omwalling aangelegd met 7 toegangspoorten. 
 
In het begin van de 17de eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), werd Damme omgebouwd tot een Spaanse Garnizoensstad.
Een 7-stervormige versterking met bastions, ravelijnen en een dubbele gracht moest daarbij zorgen voor de nodige beveiliging. 
Nu, 400 jaar later, zijn de contouren van deze versterking nog steeds duidelijk zichtbaar in het landschap.
 
In 1982 werd een eerste gedeelte van deze vestinggordel aangekocht om te beheren als natuurgebied. 
Heden heeft Natuurpunt ruim 30 ha van de oude stadswallen en aangrenzende historische graslanden in eigendom of beheer.
In de loop der jaren is het natuurgebied 'De Stadswallen van Damme' geëvolueerd tot één van de mooiste en waardevolste reservaten in Vlaanderen.
We vinden er een grote verscheidenheid aan bio-topen: vochtig en schraal grasland, open water, riet-velden, moerasbos en een hakhoutbosje.
  
Wanneer? Donderdag 23 mei 2013 om 14.30 uur.
Samenkomst? Op de markt in Damme.
Indien gewenst kunt u per boot ‘de Lamme Goedzak’ vanuit Brugge naar Damme varen.
De vertrekuren in Brugge (Noorweegse Kaai 31) zijn 12 uur of 14 uur.
Het vertrekuur in Damme (brug over Damse Vaart) is 17.20 uur.
De vaartijd bedraagt 35 minuten.
De prijs is 9,00 euro/persoon (heen en terug).
 
Inschrijven?
Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
WDA506               Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…   
 
3. REITJES-wandeling
 
Duizenden toeristen vanuit alle windstreken bezoeken onze stad omwille van haar ‘werelderfgoed’, haar geschiedenis, de cultuur uit het verleden en het heden. 
Ook de kleinschaligheid spreekt  mensen aan: een stad op mensenmaat waar het gezellige en het romantische de sfeer bepaalt. Oude gevels, kronkelende straten met pleintjes maar ook het vele groen en water zijn smaakmakers. Wat zou Brugge zijn zonder haar reitjes en haar bruggen ?
Langs het water van de ‘minder gekende’ binnenreitjes (waar de toeristenboten niet langs komen) willen wij jullie laten proeven….
 
Wanneer? Woensdag 26 juni 2013 om 14.30 uur.
Samenkomst? Aan de fontein op het Zand.
Inschrijven? 
Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
WRE505               Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     
 
Verantwoordelijk bestuurslid: Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96  of 0476 46 13 58
 

Wandelingen 2011-2012

 1. ‘Tien om te zien’ of  ‘een burgemeesterswandeling’.                    Maandag 14 mei 2012  

2012: weerom gemeenteraadsverkiezingen … met evaluaties en prognoses. 

Wie wordt in 2013 de nieuwe burgemeester van Brugge?

Deze keer een heel bijzondere wandeling voor ‘Bruggelingen Binnen Brugge’ maar ook interessant voor vele anderen. Een hommage aan een reeks van tien burgemeesters sinds de Belgische onafhankelijkheid. Tien om te zien!
Een heel verhaal van grote verwezenlijkingen en ‘petites histoires’.

Wanneer?
Maandag 14 mei 2012 om 14.30 uur.

Samenkomst?  
Stationsplein, 8000 Brugge.

Inschrijven?
Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
BUR478  Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     
 
 
2. Van Kruispoort tot Gentpoort. 
    Donderdag 24 mei 2012
 
Brugge vormt sinds 1971 een agglomeratie met 9 randgemeenten. Met ‘het ei van Brugge’ wordt de oude binnenstad bedoeld. De vestinggordel van eind 13e eeuw roept het verhaal op van Brugges geschiedenis. Elk fragment is daarvan een puzzelstuk: wallen, grachten, poorten, molens en molenmoten, bastions, vestingmuren en andere bouwwerken. Wat er in veel andere steden verdwenen is, bleef in Brugge nog vrij gaaf. Nu is de oude verdedigingsgordel een attractief wandel- en rustgebied met openheid en geborgenheid, stadsgezichten en vergezichten, ook idyllische plekjes…
 
Wanneer? 
Donderdag 24 mei  2012 om 14.30 uur.
Samenkomst? Aan de Kruispoort (einde Langestraat).
 
Inschrijven?
Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
KRU479  Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     
 
 
3. Ver-Assebroek
        Woensdag 20 juni of donderdag 21 juni 2012
 
Wij verkennen het ‘oude Assebroek’. De kerk van Ver-Assebroek is bedevaartsoord en de moederkerk van de vijf Assebroekse parochies. Aan de hand van de vele sporen maken wij een reconstructie van het verleden. Het oude Assebroek kan buigen over immense natuurgebieden, een archeologische site en een geklasseerd dorpslandschap. Kerk, kerkplein, pastorie, ommegangkapellen en de oude begraafplaats rondom de kerk vormen samen een oase waaruit de rest van Assebroek is gegroeid.
Misschien voor velen een verrassing … of houden wij de verrassing op het einde ?
 
Wanneer?
Woensdag 20 juni of donderdag 21 juni 2012 om 14.30 uur (dag aanduiden bij inschrijving).
 
Samenkomst?
Pastoor Verhaegheplein (kerkplein) van Ver-Assebroek. Te bereiken met bus 1 (haltes aan station, ’t Zand, Sint-Salvators, Wollestraat).

Inschrijven?
Door overschrijving van € 5 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
ASS482 op woensdag 20/06  Lid (nr)…Voornaam en Naam)…     
ASS483 op donderdag 21/06 Lid (nr)…Voornaam en Naam)...     
 
Verantwoordelijk bestuurslid:  Annemie Mortier, tel. 050 54 86 96 of 0476 46 13 58
 
Burgemeesters van Brugge sedert 1830 Kruispoort Brugge Gentpoort Brugge Tussen Kruispoort en Gentpoort Tussen Kruispoort en Gentpoort Ver-Assebroek Kerk Ver-Assebroek Kerk Ver-Assebroek

Daguitstappen 2011-2012

 1. Antwerpen
    Donderdag 26 april 2012
 
Antwerpen is een stad waar de laatste tijd heel wat interessante gebouwen werden neergezet.
Een reden om deze aanwinsten eens van dichterbij te bekijken.
In de voormiddag brengen we onder begeleiding een bezoek aan het nieuwe gerechtsgebouw.
’s Middags nemen we een gezamenlijke lunch.
In de namiddag bezoeken we met een gids het MAS.
 
Wanneer ?
Donderdag 26 april 2012.
 
Vertrek?
7.15 uur Randparking Magdalena (Sint- Lodewijkscollege) Magdalenastraat, Sint-Andries
Terug? Rond 19.00 uur.
 
Inschrijven?
Door overschrijving van € 69 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding: 
 
ANT481 Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     
 
Inbegrepen in de prijs: busreis, alle bezoeken, gidsen, koffie met koek bij aankomst en gezamenlijke lunch. 
 
Verantwoordelijk bestuurslid:   José De Backer, tel. 050 38 96 52
 
Gerechtshof Antwerpen MAS Antwerpen Museum aan de Stroom
 2. Frans- Vlaanderen
    Donderdag 31 mei 2012
 
We slenteren dit jaar opnieuw door een stuk Frans-Vlaanderen.
We trekken o.a. naar Boeschepe waar we genieten van een lekkere koffie met koek. Onze volgende stops worden Caestre en Cassel. Na een bezoek aan het unieke ‘Musée de Flandre’ genieten we van een heerlijk 3-gangen menu. 
 
 
In de namiddag verkennen we ver-der het stadje Cassel en vervolgen onze uitstap richting Bourbourg… 
En we verlaten natuurlijk Frans-Vlaanderen niet zonder te hebben geproefd van een echte picon!
 
De hele dag worden we begeleid door E. H. Jan Tilleman, de specialist van Frans-Vlaanderen. 
 
Wanneer?
Donderdag 31 mei 2012.
Vertrek ? 8.45 uur. Randparking Magdalena 
(Sint- Lodewijkscollege) Magdalenastraat,  Sint-Andries.
Terug? Rond 19.00 uur.
 
Inschrijven?
Door overschrijving van € 64 op de bankrekening van UDL-Brugge met vermelding:
 
FRV482  Lid (nr)…  (Voornaam en Naam)…     
 
Inbegrepen in de prijs: busreis, bezoeken, gids, koffie met koek in de voormiddag en gezamenlijke lunch, inclusief drank aan tafel en een picon in de namiddag.
 
Verantwoordelijk bestuurslid:  José De Backer, tel. 050 38 96 52
   
Musée de Flandre Musée de Flandre